Galleria Ronga

Rongankatu 1 C 9
Avoinna:
ti-pe 12–18, la-su 12-16
www.avarataide.fi
www.facebook.com/GalleriaRonga/

Photographer: Luiza Preda

Rongankadun viehättävässä miljöössä Tampereen keskustassa sijaitsee vuonna 2008 perustettu Galleria Ronga, jonka toimintaa ylläpitää AvaraTaide ry.

AvaraTaide ry on kuvataiteilijoiden voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tarkoituksena on elävöittää ja laajentaa kuvataidetarjontaa Tampereella ja sen lähiympäristössä. Yhdistys tukee taiteilijoita heidän työssään sekä pyrkii lisäämään yhteistyötä ja vuorovaikutusta eri taiteenaloilla toimivien tekijöiden ja yleisön välillä.

AvaraTaide ry harjoittaa edullista näyttelytoimintaa sekä järjestää koulutusta ja erilaisia taideprojekteja. Yhdistys toimii yhteistyössä oman alansa järjestöjen kanssa ja muiden taiteenalan edustajien kanssa niin paikallisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla. Näyttelyitä voivat pitää sekä jäsenet että yhdistyksen ulkopuoliset taiteilijat.

GALLERIAVIIKOLLA RONGASSA:

Ulla Pohjola – Jäämistö (12.10.–7.11.2019)

Kuvataiteilija Ulla Pohjola (s. 1963) tutkii taiteessaan luonnon ja ihmisen kiertokulkua. Syntymä, elämä ja kuolema ovat olleet jo kauan hänen teostensa aiheita. Hän yhdistää teoksissaan kirjontaa, viljelemiään kasveja, luonnon materiaaleja, kirpputoriesineitä sekä tempera- ja öljyvärimaalausta.

”Mitä meistä jää jäljelle, kun olemme kuolleet?

Tutkin taiteessani luonnon ja ihmisen kiertokulkua. Syntymä, elämä ja kuolema ovat olleet jo kauan teosteni aiheita. Yhdistän teoksissani kirjontaa, viljelemiäni kasveja, luonnon materiaaleja, kirpputoriesineitä sekä tempera- ja öljymaalausta. Olen pitänyt samassa paikassa asuinseudullani Tampereen Tahmelassa Pyhäjärven rannalla kasvimaata 21 vuotta ja olen viljellyt siellä erilaisia kasveja teoksiani varten. Maan muokkaaminen ja kasvien viljely palstalla pitävät minut lähellä luonnon kiertokulkua. Se on oleellinen osa taidettani ja mielen maisemaani. Kurpitsatalo ry (www.kurpitsatalo.net) valitsi minut vuoden viljelijäksi Tampereen Tahmelassa 2018.

Teoksissani ja niiden aiheissa voi kokea kaiken, mitä ihminen kantaa mukanaan tiedostaen tai tiedostamatta. Kätkeytyminen, suojautuminen, muuttuminen, elämän hetkellisyys, ihmisenä olemisen mysteeri ja näkymättömän selittämätön läsnäolo toistuvat teoksissani. Henkilökohtainen työskentelytapa tuo yksityiset tunteet ja kuvamaailman yhteiseksi kokemukseksi. Kädellä ja sydämellä on parhaimmillaan intuitiivinen yhteys ja vuorovaikutus: välitön kosketus materiaaleihin, läsnäoloon ja hiljentymiseen ovat tärkeitä.

Kuvataiteilija Ulla Pohjola (s. 1963 Juuka) valmistui Taideteollisesta korkeakoulusta vuonna 1995 ja hänet valittiin 1996 Vuoden Nuoreksi Tekstiilitaiteilijaksi. Vuonna 2006 hänelle myönnettiin Pirkanmaan taidetoimikunnan Taidepalkinto, vuosina 2012-16 hän työskenteli Valtion muotoilutoimikunnan myöntämän 5-vuotisen taiteilija-apurahan turvin, 2017 hänelle myönnettiin Pirkanmaan Kulttuurirahaston 1-vuotinen taiteilija-apuraha ja vuonna 2016 hänelle myönnettiin The Jury Prize -tunnustus kansainvälisessä minitekstiilinäyttelyssä Bratislavassa. Tällä hetkellä Pohjola työskentelee Taiteen Edistämiskeskuksen ½-vuotisella työskentelyapurahalla. Pohjolan teoksia on muun muassa Wihurin rahaston, Saastamoisen säätiön ja Valtion taidekokoelmissa. Hän on pitänyt monia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut lukuisiin ryhmä- ja yhteisnäyttelyihin Suomessa ja ulkomailla.”

Tervetuloa tutustumaan näyttelyyn ja juttelemaan Ulla Pohjolan kanssa sunnuntaina 27.10.2019 klo 14–15.

www.ullapohjola.fi

Aluton alku, 2018

GALLERIA RONGAN PUOTINÄYTTELY LOKAKUUSSA

Kasvitieteilijän matkassa – taidegraafikko Marje Viitala

Olen tarinankertoja ja pitkän linjan kuvataiteilija. Kuvamaailmani kertoo ihmisyydestä, toiveista ja tunteista. Eläimet sekä kasvit ovat vahvassa asemassa taiteessani ja ne voivat olla joko symbolistisia tai ihan itsenään. Värimaailmassani pyrin yksinkertaiseen harmoniaan.

Sisällän tarinoihini myös paljon runon kaltaisia elementtejä sekä haen filosofisia näkökulmia.
Kuvieni maailmat väritän surrealismi – naivistisin sävyin, jossa on myös leikillisyydellä osansa.

Tärkeintä taiteessa on vahva visuaalisuus sekä saada katsojien ajatukset liikkeelle. Puotinäyttelyssä matkaan kasvitieteilijän matkassa ja olen tuonut esille kasvien lumottuja maailmoja.

Tekniikkana käytän metalligrafiikkaa, puupiirroksia, litografiaa ja käsinkirjailtuja taidetekstiilejä. Esille olen laittanut myös vedoksia ja tussi/akvarelli-painokortteja. Metalligrafiikassani yksi kantavia teemoja on valo pimeydessä. Elävöitän kuvapintaa monotypiamaisesti saaden siihen valopisteitä. Valo voi olla konkreettista tai henkistä.

Etsimme ja uudistamme itseämme koko elämämme ajan. Tekniikat tukevat toisiaan ja muodostavat kerroksellisen ja kerronnallisen tunnistettavan tyylin.

http://www.kuvataiteilijamatrikkeli.fi/fi/taiteilijat/3691

Comme l’oiseau libre, 2019