Grafiikanpaja ja Galleria Himmelblau

Finlaysoninkuja 9
Avoinna:
ke-pe 12-18
la-su 12-16
www.himmelblau.fi
www.facebook.com/HimmelblauArt/

Grafiikanpaja Himmelblau sijaitsee Tampereen keskustassa, Finlaysonin historiallisella teollisuusalueella ja se on perustettu jo vuonna 1989. Komean pajan yhteydessä on tilava galleria, jossa on esillä vaihtuvia näyttelyitä tasokkailta taiteilijoilta.
Grafiikanpajassa työskentelee joukko Euroopan parhaita taidevedostajia. Siellä syntyy sekä vanhempien mestarien teoksia että uuden sukupolven taidegrafiikkaa. Pajalle kutsutaan taiteilijoita, jotka tekevät uusia teoksia pajan henkilökunnan avustaessa. Himmelblau on keskittynyt monipuolisesti metalligrafiikan eri tekniikoihin, mutta siellä tehdään myös muuta grafiikkaa kuten puupiirroksia.

Galleriassa on vaihtuvien näyttelyiden rinnalla valtava myyntikokoelma, jossa myydään teoksia Himmelblaussa vuosien varrella työskennelleiltä taiteilijoilta. Vuoteen 2011 mennessä Himmelblau on julkaissut jo 1500 taidegrafiikan sarjaa. Himmelblaun myötä historiallisessa Tampereen Finlaysonin tehdasmiljöössä elää persoonallinen käsityöläiskulttuuri.

GALLERIAVIIKOLLA HIMMELBLAUSSA:

Galleriassa: ROP – Pekko Orava & Tuomo Rosenlund (12.10–24.11.2019)

ROP on vuonna 2011 alkanut poikkitaiteellinen projekti. ROP:n muodostavat kuvataiteilija (AMK) Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava. Luomme sisä- ja ulkotiloihin sijoitettavia teoksia ja installaatioita. Suunnittelemme teoksia perinteisten taiteen esittämisympäristöjen lisäksi julkisiin tiloihin.

“Teostemme sisällöissä yhdistävänä tekijänä toimii usein nykyihmisen suhde omaan itseensä modernissa ajassa. Kehittynyt nykymaailma, jossa elämme, on osittain ihmisen luoma itsensä kaltaisekseen. Helposti kuvittelemmekin olevamme vankkoja hallitsijoita ympäristössämme, voimme jopa tuudittautua ikuisen jatkuvuuden varaan.

Mutta onko meillä siihen varaa? Lopulta luonto on kuitenkin se resurssienantaja, ja joskus armeliaasti luotoksikin asti. Pinnan alla kuohuu ja kiehuu ja porisee, kysymys kuuluu olemmeko valmiita kohtaamaan sen uljaan tulevaisuuden joka on edessämme valmistumassa? Se, jota koko ajan rakennamme, mutta joka voikin olla kokonaan toinen mitä luulemme.

Näiden kysymysten keskellä, ja keskelle, on hyvä luoda taidetta. Ja se taide mitä me luomme haluaa kaikesta haasteista huolimatta piirtää edelleen uskoa huomiseen, ja ennen kaikkea ihmisyyteen. Me haluamme pitää teoksissamme positiivisen pohjavireen, synkkien ja vaikeidenkin asioiden keskellä pitää olla mahdollisuus, toivo. Mutta me haluamme myös näyttää sen, että se ei välttämättä tule ilmaiseksi, ei näytä aina hauskalta, ja joskus on vain pakko nauraa koska itkeminen nyt ei vain auta.

ROP koostuu kahdesta oman alansa ammattilaisesta, ja yhdistämällä töissämme molempien osaamisen ja kyvyt saamme aikaan jotain enemmän kuin kumpikaan yksinään saavuttaisi. Tekninen kompetenssi ja nykyaikaisten suunnittelumenetelmien käyttö mahdollistavat toimimisen monimutkaisissa hankkeissa. Teokset syntyvät yhteistyönä, jossa taiteellinen ideointi ja sisällöt teoksiin luodaan yhdessä.”

“HEAVEN PRO” -veistoksia

ROP-taiteilijaryhmän näyttely ”Heaven Pro” koostuu sekä seinälle että vapaaseen tilaan ripustetuista, maalatuista veistoksista. Teokset syntyvät yhteistyönä, jossa taiteellinen ideointi ja sisällöt luodaan yhdessä. Näyttelyn kaikki teokset ovat syntyneet vuonna 2019, eikä niitä ole aiemmin esitetty missään.

”Heaven Pro” -näyttelyn on kuratoinut Mika Hannula, joka on ollut mukana prosessin alusta asti. Mika on tarjonnut sisältöjen ja teemojen suunnittelussa älykkään keskustelukumppanin ja ulkoapäin tulevan katsantokulman, sekä tuonut ammattitaitoista näkemystä kokonaisuuden muodostamisessa ja muokkaamisessa koko prosessin ajan.

Näyttelyn nimiteos ”Heaven Pro” on kaksiosainen veistos, joka esittää kahta pilvenpiirtäjää. Identtisten talojen katoilla on samanlaiset kyltit, jossa toisessa komeilevat tekstit: ”Heaven” ja toisessa ”Heaven Pro”. Kyseessä on satiirinen kuvaus tämän päivän markkinoinnista ja viestinnästä. Lähes kaikista kuviteltavista tuotteista löytyy ”Pro”-versio, vähän parempi, vähän houkuttelevampi, ja ennen kaikkea jotain, jolla erotut tavallisista kanssaeläjistä. Mutta kun taivaspaikkaakin tarjotaan eri versioina, voidaan esittää kysymys siitä, mikä lopulta on kasvavien tarpeidemme tyydyttämisen ja joukosta erottautumisen perimmäinen syy.

Tämän kaltaiset ajatusleikit ja mielikuvien keikautukset ovat ROPin ajatusmaailman ytimessä: välillä naurattaa ja välillä itkettää, ja välillä kumpaakin yhtä aikaa. Haluamme että teoksillamme on tarina ja sisältö, jotain mikä voi aueta erilaisissa hetkissä ja konteksteissa aina uudella tavalla. Teoksissa sisältö ja visuaalisuus täydentävät ja tukevat toisiaan, sopivasti painotellen puolelta toiselle, tapauskohtaisesti. Tavoitteena on tehdä taidetta, joka kestää katsomista, ajattelua ja aikaa.

Grafiikanpaja: HANNU HYRSKE + vedostusnäytöksiä koko viikon

kuvataiteilijamatrikkeli.fi/taiteilija/hannu-hyrske

Himmelblau cinema ja pop up -galleria:
Media 54:n käytävä, Finlaysoninkuja 27

Anssi Kasitonni (20.9.–27.10)

Anssi Kasitonni (s. 1978) on tuonut Himmelblaun minicinemaan kaksi vanhempaa lyhytelokuvaansa. Butterfly’s effect käsittelee perhosefektiä humoristiseen sävyyn. Yhdellä perhosen siiveniskulla voi olla hämmästyttävän suuri vaikutus universumissa tai sitten yllättävän pieni – mutta vaikutus kuitenkin.

Maria Stereo (20.9.–27.10)

Maria Stereo (s. 1979) tuo pop up -galleriaan esille kaksi tänä vuonna valmistunutta mosaiikkireliefiä, ja veistosklassikoitaan muutaman vuoden takaa. Nähtävillä on muun muassa uudenlaista rokokoosisustusta henkivä runsas ja valaisimenakin toimiva Kynttelikkö (2017), surrealistinen veistos Pöytä (2017) sekä käyttötarkoitukseensa soveltumaton, näyttävä mosaiikkiteos Matto (kuvassa, 2018). Uudet mosaiikkireliefit Näkymä I ja Näkymä II avaavat geometriset ikkunansa enemmän ja vähemmän pirstaleisiin sadunomaisiin maisemiin, jotka tiivistyvät kokonaisuudeksi lukuisten yksityiskohtien kautta.

Lue lisää: www.facebook.com/events/884419045291386/