Kulttuuritalo Laikun Galleria ja Studio

Keskustori 4, 33100 Tampere
Avoinna:
ti-pe 9-21
la-su 10–18
www.laikku.fi
https://www.facebook.com/kulttuurilaikku/

Tampereen keskustorilla sijaitsevassa Kulttuuritalo Laikussa on kaksi näyttelytilaa Galleria ja Studio. Suurempi Galleria-tila sopii monipuolisesti erilaisten näyttelykokonaisuuksien esittämiseen. Studio on profiloitunut ajankohtaisen ja uuden nykytaiteen näyttelytilaksi. Kulttuuritalo Laikun näyttelytoiminnan yleisenä tavoitteena on kuvataiteen ilmiöiden tunnetuksi tekeminen ja monipuolisen ja korkeatasoisen näyttelyohjelmiston tarjoaminen Tampereen alueella.

Laikkuun onkin helppo tulla nauttimaan taiteesta ja kulttuurista − tai vain olemaan. Nauti virvokkeita aulan kulttuurikahvilassa, tutustu ympäri taloa esillä oleviin taidenäyttelyihin tai osallistu lähes päivittäin järjestettäviin tapahtumiin. Sisään saa astua oleilemaan aina ovien auki ollessa.

LAIKUSSA GALLERIAVIIKOLLA:

Galleria: Eduard Wiiralt – Juhani Komulaisen​ kokoelmat (4.10.–30.10.2019)

Eduard Wiiralt (1898–1954) on Viron taiteen suuria mestareita. Hänen merkityksensä maan taidehistoriassa on erityinen. Taidegraafikkona hän edusti taidemuotoa, jota ei Virossa eikä muuallakaan ole arvostettu samassa määrin kuin maalaustaidetta ja kuvanveistoa. Wiiraltin maanmiehet näkevät hänen taiteessaan jotain syvästi virolaista. Kansanelämän tai kotimaan maisemien kuvaukset eivät kuitenkaan ole hänen aihemaailmassaan yleisiä.

Aihepiirinsä ja tyylillisen lähestymistapansa puolesta Wiiraltin taide on hyvin kansainvälistä. Se sisältää sensuaalisia naiskuvia, ekspressiivisiä, ironisia ja groteskeja kuvauksia kanssaihmisistä, surrealistisia näkymiä helvetistä, uskonnollisia aiheita, eläinkuvia ja kaupunkinäkymiä. Ennen kaikkea hän oli kuitenkin omaperäinen ja tarkkanäköinen ihmiskuvaaja, joka mielellään korosti erilaisia persoonallisuuden piirteitä ja paljasti roolien takaa inhimillisiä heikkouksia, tekopyhyyttä, nautinnonhalua ja irstailua.

Eduard Wiiraltin töiden näyttely Tampereella perustuu suomalaisen säveltäjän Juhani Komulaisen kokoelmiin.

Juhani Komulainen on työskennellyt Helsingin lisäksi useita vuosia myös Pariisissa. Siellä hän vuonna 2002 kävi eräässä taidehuutokaupassa, jossa oli myytävänä kymmeniä Eduard Wiiraltin teoksia. Komulainen tiesi taiteilijan entuudestaan. Hän oli nähnyt Wiiraltin teoksia monilla Viron matkoillaan. Komulainen ymmärsi kokonaisuuden kulttuuri- ja taidehistoriallisen arvon ja onnistui ostamaan melkein kaikki teokset, yhteensä 58 piirustusta ja grafiikanlehteä. Myöhemmin hän on täydentänyt kokoelmaansa yksittäisillä hankinnoilla. Lähes kaikki kokoelman teokset ovat peräisin taiteilijan ensimmäiseltä Pariisin kaudelta 1926–1934. Tässä näyttelyssä esitellään 60 teosta.

Tiistaina 22. lokakuuta kello 16.30 näyttelyyn on avoin yleisöopastus. Näyttelystä kertoo tuolloin Tampereen taidemuseon näyttelypäällikkö Tapani Pennanen.

Studio: Aimo Hyvärinen & David Chapman – Art as Problematic Waste (3.10.–30.10.2019)

“Paljon taidetta joka paikassa – se voi olla myös ongelma. Kun taiteilija kuolee, hänen työhuoneensa on täynnä teoksia ja kun taiteilija vaihtaa työhuonetta, tai luopuu siitä, on ongelma missä säilyttää kaikki nämä teokset.”

Keskiviikko 23. lokakuuta kello 15–18 Aimo Hyvärinen esittelee taiteilijatapaamisessa näyttelyään paikan päällä.

Lisätietoja Studion näyttelystä: www.facebook.com/artasproblematicwaste/