Galleria Saskia

Pirkankatu 6, 33210 Tampere
Avoinna:
ma-pe kello 12-18, la-su 12-16
http://tampereensaskiat.com/
https://www.facebook.com/GalleriaSaskia/

Pirkankadulla sijaitseva Tampereen Saskiat ry tukee ja edistää kuvataidetta Tampereella. Yhdistys ylläpitää näyttelytoimintaa Galleria Saskiassa ja tukee taiteilijoita jakamalla avustuksia ja stipendejä. Jäsenistön taiteen tuntemusta kehitetään luennoilla, tutustumiskäynneillä ja retkillä.

Oman galleriatoiminnan yhdistys aloitti jo vuonna 1970. Tampereella oli tuolloin pulaa pienistä näyttelytiloista. Saskiat päätti tulla taiteilijoiden avuksi ja perusti ensimmäisen galleriansa Kauppahallin virastotaloon Hämeenkadun varteen. Nyt Galleria toimii Pirkankadulla Hiekan taidemuseon toisessa päässä. Galleria on avoinna keväät, syksyt ja talvet, koko viikon, jokaisena viikonpäivänä. Saskioiden galleriatoimintaa voi epäröimättä kuvata ainutlaatuiseksi. Koko ajan kaikki on hoidettu yhdistyksen omin voimin, palkattua henkilökuntaa ei ole ollut. Saskiat vastaavat näyttelyiden järjestelyistä ja niiden valvonnasta.

Alkuaikojen periaatteista on pidetty kiinni. Galleriaan on pyritty saamaan korkeatasoista taidetta Pirkanmaalta, Suomesta ja väliin ulkomailtakin. Nuorille taiteilijoille on haluttu myös antaa mahdollisuus esittäytyä. Galleriasta ja Saskia-yhdistyksestä on kasvanut olennainen osa Tampereen taide-elämää. Kuluneiden vuosikymmenien aikana sadat taiteilijat ovat esittäytyneet siellä ja näyttelyissä on käynyt kymmeniätuhansia katsojia

GALLERIAVIIKON AIKANA SASKIASSA:

LAUANTAI 19.10.2024

12–16 Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän.

SUNNUNTAI 20.10.2024
12–16 Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän.
16 Taidekritiikin kato: Kuinka kuvataiteesta keskustellaan tulevaisuudessa? Kuka tarvitsee taidekriitikoita, kun tekoäly suoltaa taidepuhetta paljon vetävämmin?

“Aiheesta keskustelevat taidekriitikko, Tiina Nyrhinen ja kuvanveistäjärunoilija Ilai Elias Lehto. Kuka tarvitsee taidekriitikkoja, kun tekoäly suoltaa taidepuhetta niin paljon vetävämmin? Tiina Nyrhinen on vastikään eläkkeelle jäänyt Mäntän Kuvataideviikkojen pitkäaikainen toiminnanajohtaja, jolla on pitkä kokemus myös taiteesta kirjoittamisesta. Ilai Elias Lehto on nuoren polven kuvanveistäjä ja runoilija. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2021. Hänen tuoreimpia esineinstallaatioitaan ja tekstiiliveistoksiaan nähtiin viime kesänä Haiharan taidekeskuksen Moka-ryhmän näyttelyssä, jossa oli mukana myös hänen tekoälyä käsittelevä teoksensa.”

TORSTAI 24.10.2024

13–17 Esittelyssä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusydistys Modus ry:n virtuaaligalleria. Tule testaamaan virtuaalilasej ja koe käsityötaidetta uudella tavalla.

LAUANTAI 26.10.2024
12–16 Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän.

SUNNUNTAI 27.10.2024
12–16 Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän.
13 Taiteilijatapaaminen Iina Heiskanen ja Tuuli-Anna Viitanen.
16 Taidekaraoke. Ota mukaasi teos ja tule kertomaan sen tarina tai tule kuuntelemaan muiden tarinoita! Juontajana Sirkkaliisa Virtanen.

“Taidekaraoke oli vuodesta 2010 lähtien kymmenen vuoden ajan säännöllisesti toimiva taidetapahtuma Hotelli Tammerin Talvipuutarhassa. Idean kehittäjä oli Sirkka-Liisa Virtanen, itsekin akvarellisti. Tämä suosittu tapahtuma herätetään henkiin Galleriaviikon aikana. Vetäjän on edelleen Sirkka-Liisa Virtanen.

Taidekaraokessa jaetaan tarinoita ja kokemuksia taiteesta. Ihmiset tuovat mukanaan jonkun taideteoksen, joko omansa tai jonkun muun, joka on heille jollakin tavalla erityisen merkityksellinen. Mutta pelkkä teos ei riitä, vaan olennaista on siihen liittyvä tarina. Tilaisuuten voi toki tulla ilman teostakin vain kuuntelemaan toisten tarinoita. Taiteilijavieraina ovat Galleria Saskian näyttelyn taiteilijat Iina Heiskanen ja Tuuli-Anna Viitanen.”

NÄYTTELY 11.10.–30.10.2024
Iina Heiskanen ja Tuuli-Anna Viitanen: Kadotettuja ja löydettyjä

Kadotettuja ja löydettyjä esittelee taiteilijoiden viimeaikaisia teoksia

Taiteilijoiden työskentelyä yhdistää teosten syntyprosessiin kuuluva etsiminen, työstäminen ja löytäminen. Materiaalia ei voi pakottaa vaan sattumalla, materiaalin omalla tahdolla ja hallitsemattomuudella on osansa teosten lopputuloksessa. Teos on kuin teoreettinen peili. Paperi rakentuu, sitten sortuu ja sortuman kautta syntyy uudelleen – yllätyksellinen elementti pitää työskentelyn mielenkiintoisena. Prosessi synnyttää uusia alkuja ja kaikki on jatkuvassa hitaassa liikkeessä, joka velvoittaa olemaan valppaana hetkessä.

Havainto on keskeisessä roolissa Heiskasen työskentelyssä. Kadotettuja ja löydettyjä -näyttelyn taitteluvedoksissa havainto on kääntynyt ulkoisen maailman ilmiöiden havainnoinnista sisäiseen – prosessin ja materiaalin havainnointiin. Teos on hiljentymisen ja sisäisen havainnoinnin paikka.

Taiteilija saattaa etukäteen määritellä itselleen eräänlaisen kaavan tai metodin, jota hän lähtee seuraamaan. Lopulta usein myös sattuma ja intuitio ohjaavat teosten sisäisten rytmien syntyä. Teokset ovat oman syntyprosessinsa kuvia, joissa mustavalkoisuus antaa mahdollisuuden keskittyä olennaiseen.

Vedosta taitellessa joku osa paperista on aina näkymättömissä ja kokonaisuus paljastuu vasta, kun sen avaa. Taiteilijalle tämä kontrollista irtipäästämisen ajatus on kiehtova. Se istuu myös tiiviisti painetun taiteen luonteessa ja kuvan siirtymisessä painolaatalta paperille.

Viitanen pyrkii tekemään työskentelystä omalakisen tilan, jossa paperikerrokset vertautuvat psykologisiin sedimentteihin.

Taiteilija lähtee usein liikkeelle jostakin hyvin arkipäiväisestä materiaalista tai ilmiöstä, jonka jäänteitä löytyy lopputuloksessa. Välillä prosessi kuivuu kokoon matkalla eikä alkuperäinen ajatus enää ole nähtävillä. Tällöin teos tuhoutuu, tai liittyy osaksi jotain uutta.

Taiteilijaa kiehtoo ajatus siitä, että teos ikäänkuin tekee itse itsensä. Hän käyttää toistuvia prosesseja ja hyödyntää niiden visuaalista potentiaalia. Usein teosta on työstetty paperin molemmilta puolilta, sen tausta muuttuu katsottavaksi kuvaksi ja tästä vuoropuhelusta materiaalin kanssa syntyy teoksen ekspressiivisyys. Ollakseen valmis lopullinen kuva vaatii jännitteen, jossa avautuu aavistus uudesta tilasta.

Iina Heiskanen (s. Helsingissä 1974) on helsinkiläinen taiteilija, joka työskentelee Helsingissä ja Triestessä. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta 2016 ja Taiteen maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta (nyk. Aalto yliopisto) 2007. Heiskanen työskentelee pääasiassa painetun taiteen alueella, puupiirroksen ja puulta painamisen keinoin. Hänen töitään on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti. Edelliset esiintymiset ovat olleet yksityisnäyttely Galleria G:ssä Helsingissä ja Suomen Puupiirtäjien 10-vuotisnäyttely Hämeenlinnan Taidemuseossa. Heiskasen teoksia on Saastamoisen säätiön, Hämeenlinnan Taidemuseon, HUS:in, Suomen Valtion ja Suomen Taideyhdistyksen sekä yksityisissä kokoelmissa.

Tuuli-Anna Viitanen (s. Kangasalla 1975) on helsinkiläinen kuvataiteilija. Hän on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta, maalaustaiteesta 2010. Viimeisen kymmenen vuoden ajan Viitanen on keskittynyt työskentelemään paperipohjaisten kollaasien parissa. Vuosien varrella hänellä on ollut yksityisnäyttelyitä mm. Galleria Amassa, Forum Boxissa ja Taidemaalariliiton galleriassa. Edellinen näyttely oli esillä 2024 Galleria G.ssä Helsingissä. Viitasen teoksia on Suomen valtion, Jenny ja Antti Wihurin, HUS:in, Majaoja-Säätiön, Suomen Taideyhdistyksenn, Imago Mundin kokoelmissa, sekä lukuisissa yksityiskokoelmissa.