Galleria Rajatila

Hämeenpuisto 10, 33210 Tampere
Avoinna:
ma–pe 13–18
la–su 12–16
www.rajataide.fi
www.facebook.com/rajataide/

Hämeenpuistossa sijaitsevan Galleria Rajatilan tavoitteena on nostaa esille uusia tekijöitä sekä esitellä tuoretta ja kiinnostavaa nykytaidetta. Gallerialla on kaksi näyttelytilaa, jotka ovat taiteilijan käytettävissä yhdessä tai erikseen. Valoisa yläkerta sopii esimerkiksi installaation ja maalausten esittämiseen. Gallerian ikkunaton, mustaksi maalattu alakerta sopii mainiosti esimerkiksi video-, ääni-, multimedia- ja tilate­osten esittämiseen.

Galleria Rajatila on perustettu vuonna 1997. Sitä ylläpitävä Rajataide ry on kuvataiteilijoiden ja kulttuurin ammattilaisten yhdistys, joka toimii nykytaiteen aseman ja näkyvyyden edistämiseksi. Näyttelytoiminnan lisäksi yhdistys osallistuu aktiivisesti kaupunkitapahtumiin ja toimii erilaisten projektien toimitilana. Galleria Rajatilan yhteydessä toimii oma- ja pienkustanteisiin erikoistunut kirjakauppa Laitapuoti. Sen monipuolinen kattaus elää tarjonnan ja sesonkien mukaan.

Dino Vapaavuoren Werk Room -näyttelyssä pureudutaan drag queenien maailmaan kuvataiteen keinoin.

Syksyllä 2019 Rajataide ry laajensi toimintakenttäänsä ja yhdistys vastaa yhteistyössä Tampereen kaupungin kulttuuripalvelujen kanssa Hiedanrannassa Lielahden kartanolla sijaitsevan galleria Muuntotilan toiminnasta. Galleria on kaikille avoin ja maksuton ja Rajataide ry:n ja Hiedanrannan yhteiset arvot: ekologisuus, yhteisöllisyys ja syrjimättömyys tulevat näkymään myös gallerian linjassa ja näyttelyvalinnoissa.

Muuntotila esittelee kiinnostavaa nykytaidetta kuukausittain vaihtuvin näyttelyin. Rajataide ry vastaanäyttelyiden kuratoimisesta ja taiteilijoiden valinnasta. Rajataiteen Hämeenpuistossa sijaitsevan Galleria Rajatilan jatkaessa toimintaansa normaaliin tapaan tulee Galleria Muuntotila monipuolistamaan koko Tampereen taidetarjontaa. Gallerian ensimmäinen näyttely on syys-lokakuussa Dino Vapaavuoren Werk Room.

RAJATILASSA GALLERIAVIIKOLLA:

Yläkerta: Leena KangaskoskiConference (12.10.–29.10.2019)

“Sidon ja ripustan kiviä puoliksi tietoisena kunnes havahdun ja huomaan, että olen kantanut kiviä kotiin ja työhuoneelle jo vuosien ajan. Muut ihmiset ovat tuoneet matkoiltaan kiviä minulle. Kivet ovat jo aikoja sitten alkaneet kokoontua meille. Ne ovat käyttäneet minua ja lähipiiriäni. Sormet sotkeutuvat lankaan, olen häkeltynyt – ja ihastuksissani. Kivet ovat manipuloineet minua.

Olen iloinen voidessani toimia kivien kätyrinä ja ilmoitan: kivet kokoontuvat neuvottelemaan Rajatila Galleriassa Tampereella. Aiheena on ihmis-eläin khimairojen kuten ihmissian syntymiseen liittyvät hyödyt ja haitat. Voisiko ihmissika* olla tulevaisuuden elämänmuoto, jolla olisi ihmisen toiminnan edellytykset, luonteva suhde omaan eläimellisyyteensä ja voimakkaampi yhteys muuhun luomakuntaan? Voisiko ihmissika olla ihmisen tekemä parempi versio itsestään?”

*Tutkimuslaboratorioissa sian alkioon liitetään ihmisen DNA:ta ja solut alkavat kasvaa ja jakaantua yhdessä. Tutkimuksen tavoitteena on kasvattaa ihmisen sisäelimiä sikojen sisällä. Nykyisen lainsäädännön mukaan ihmissika-khimairat saavat elää 28 päivää. Kaikkialla ei olla lainkuuliaisia ja alkion kasvaessa täysi-ikäiseksi kaikenlaista odottamatonta tapahtuu.

Conference-näyttely koostuu sidotuista kivistä ja lasisista soluviljelmistä.

Leena Kangaskoski (s. 1982) on tehnyt kineettisiä installaatioita, filmejä ja performansseja. Viime aikoina hän on kiinnostunut ei-ilmeisistä vuorovaikutussuhteista. Ihminen pitää itseään ainoana kiistattomana toimijana, mutta onko se totta? Leena on valmistunut Royal College of Artista Lontoossa ja Helsingissä Taideteollisesta korkeakoulusta. Hän on pitänyt useita näyttelyitä ja performansseja Helsingissä, Lontoossa, Berliinissä, Norjassa ja Vancouverissa. Kangaskoski on A Few Pointers -duon jäsen ja Muu ry taiteilijajärjestön jäsen.

Lue lisää Leena Kangaskoskesta: https://lineofpractice.com/

Alakerta: Laura Impola – aiskutiojrikilieP – Peilikirjoituksia (12.10.–29.10.2019)

Näyttelytilassa katsoja astuu sisälle kolmiulotteiseen sarjakuvaan ja on samalla sekä sen lukija että sankari.

“Haastan katsojan lukemaan ja ymmärtämään ”väärin” kirjoitettuja sanoja ja lauseita. Teokseni on ontuva kommentti huonoon argumentaatioon, vihapuheeseen, mutumielipiteisiin ja asiapitoisen keskustelun vaikeuteen. Tekstiili-installaatioissa on läsnä sosiaalisen median näkökulma. Olen tietoinen että puhekuplieni alle on hauska mennä seisomaan, ottaa kuva, ja jakaa se sosiaalisessa mediassa. Mitä typerämpi juttu, sen varmemmin se leviää.

Käytän teoksissani tekstiilitaiteen ja readymade-installaatioiden sekoitusta. Piirrän, kirjoitan ja luonnostelen langalla, kankaalla ja käyttöesineillä kokonaisuuksia, joiden seassa katsoja voi kulkea. Käytän rouhean luonnosmaista estetiikkaa erottaakseni teokseni tuotteista. Teosideani pohjautuu muutamaan tositarinaan, joiden seurauksena päätin tehdä teossarjan sanotuista sanoista. Voiko vuonna 2019 ottaa sanojaan takaisin?”

Lue lisää Laura Impolasta: https://lauraimpola.wordpress.com/